یادداشتی بر فیلم زندگی مشترک آقای محمودی وبانو
فیلم زندگی مشترک آقای محمودی وبانو ،سومین ساخته سینمایی روح الله حجازی است که همچون ساخته قبلی وی به موضوع خانواده وروابط بین زن و شوهر می پردازد.
فیلم تقابل سنت ومدرنیته در دو نسل سنی مختلف را نشان میدهد که بی شک موضوعی مهم وچالش برانگیز جامعه کنونی ماست.
آقای محمودی و همسرش محدثه به همراه دخترشان نگین درخانه قدیمی زندگی میکنند. ساناز خواهرزاده محدثه به همراه همسرش رامتین به منظور یکسری تعمیرات ساختمانی به مهمانی خاله خود می آید . در ادامه فیلم شخصیت ها با رازهای پنهانی زندگی خویش معرفی می شوند.
رامتین (پیمان قاسم خانی)مردی با تفکرات روشنفکرانه ومدرن که همه
جور آزادی برای همسرش قائل است .
ساناز(ترانه علیدوستی)زنی آزاد وخودمختار که تعهدی به زندگی زناشویی ندارد ودرادامه فیلم هم مشخص می شود که با رامتین هم صرفا دوست هستند؛ نه زن وشوهر!
آقای محمودی (حمید فرخ نژاد)مردی سنتی که نسبت به همسرش آزاد تر می اندیشد و این را میتوان از روابط صمیمی اش با ساناز و همچنین رابطه نزدیکتربه دخترش نگین فهمید.
محدثه(هنگامه قاضیانی) زنی مذهبی وخانه دارو البته سخت گیر که تحصیلات وعلایق اش را بخاطر زندگی مشترک رها کرده و سالهاست که به غیر از همسر وفرزندش به چیز دیگری نمی اندیشد. بطوریکه خود وسلامتی اش راهم فراموش کرده است.
فیلم سعی دارد موضوعاتی چون مدرنیته ، تشکیل خانواده ، غیرت، اعتماد و صداقت را مطرح کند و در قالب زندگی دو زوج یکی سنتی ودیگری مدرن به چالش بکشاند والبته دست آخر بیننده را به میدان قضاوت بکشد ونتیجه را به او بسپارد.
کارگردان افراط ها وتفریط ها را بخوبی نشان می دهد وبه گونه ای آسیب های احتمالی آن را گوشزد میکند.
برای مثال نتیجه برخورد افراطی مادر در مقابل نگین ؛ که حتی حق انتخاب در پوشیدن لباس را از او می گیرد، با شخصیت سرکش سانازنشان میدهد که خود قربانی رفتاری های سخت گیرانه مادرش، بوده است.
ویا اصرار ساناز بر برداشتن دیواربین اتاق های خانه را، به معنای از بین رفتن حجب وحیا بین روابط محرم ونامحرم تلقی کرد که این مهم با تخریب رابطه رامتین وساناز و دل بستگی متین، دوست رامتین به ساناز؛ نشان داده می شود ، که از آسیب های دیگرروابط بیش از حد آزاد، زندگی مدرن است.
در مجموع فیلم زندگی مشترک آقای محمودی بانو فیلمی خوش ساخت است که به خوبی توانسته است معضل آسیب پذیر بودن زندگی مدرن بدون پایبندی به ارزش های اخلاقی را به تصویر بکشاند.
البته ناگفته نماند در آخر بیننده مجبوراست به
ادامه زندگی محمودی وهمسرش هم فکر کند
ودرباره بقای آن هم قضاوت کند. واین
درحالی است که محدثه قبل از ازدواج زنی تحصیل کرده وخوش ذوق بوده است و این نوع رفتار خشک و بی
روح تضادی ناملموس در زندگی وی می باشد که از ضعف های فیلم میتواند باشد.
هیچ بلایى نیست، مگر این که در آن از طرف خدا نعمتى است.